Plattjärn

Användningsområdena för plattjärn är många. Bland annat används de mycket inom allmän tillverkning, inom industrin och vid byggkonstruktioner.

Syrafast plattjärn

Plattjärn är antingen ett järn man valsat eller smidet. Det har en rektangulär form och vanligtvis över 3 millimeter tjock och minst 10 millimeter bred. Beroende på vad de ska användas till, finns de att få i olika storlekar och tjocklekar, med eller utan hål. Plattjärn går att få bland annat som syrafast, rostfritt och varmförzinkad. Syrafast plattjärn är bra att använda vid kemiska påfrestningar och i marin miljö, liksom rostfritt plattjärn.

Varmförzinkat plattjärn

Varmförzinkade plattjärn tål hård miljö. Plattjärnen får en ytbehandling av zink, som motstår rost och korrosion extremt bra. Järn, som en ren produkt är ganska oanvändbar eftersom den är väldigt mjuk och böjbar, därför används den sällan i ren form. Järn utvinns ur järnmalm och för att kunna använda järnet tillsätter man kol, som binder till järnatomerna och gör materialet hårdare. Mängden kol bestämmer vilka egenskaper materialet får. Vid en kolhalt över 0.4 %, får vi stål. Mycket kol gör ett material starkare och mer flexibelt, men även sprödare.