Laminatgolv är ett mycket praktiskt golv som ser naturtroget ut och har en äkthetskänsla som liknar riktiga trägolv. Tillverkningsmetoden består av en sammanfogning av flera skikt av olika trä eller fibermaterial som limmas och pressas ihop under värme och högt tryck. Mönsterskiktet som man ser på golvet är egentligen ett fotografiskt specialbehandlat papper med en skyddande plastfilmsyta. Denna yta kan även föreställa stengolv eller klinker eller i princip vilket annat motiv som tillhandahålls i fackhandeln.
Hållbara och starka
Laminatgolven är mycket hållbara och slitstarka. Och de är mycket billgare än exempelvis vanliga trä eller parkettgolv. En stor och praktisk fördel är att man kan lägga laminatgolvet direkt på det befintliga gamla golvet man har hemma. Och man kan även montera laminatet direkt på ett betonggolv. Det kan dock vara en fördel om man lägger ett extra golvunderlägg mellan det gamla golvet och laminatgolvet.
Golven kräver inget underhåll mer än att man trokar bort smuts eller damm. Bland fördelarna kan nämnas att de är lättskötta och ljuståliga, det vill säga golven ändras inte i färg på grund av solljus. Laminatgolven är lämpade för golvvärme och de är enkla att lägga på alla möjliga gamla golv.
Isolering
Genom att lägga ett isoleringsmaterial mellan det gamla golvet och det nya laminatgolvet säkrar man sig mot att få ett ihåligt ljud som annars möjligen kan uppnå när man går på golvet. Man bör inte ha laminatgolv i våtrum som badrum eller WC eftersom dessa golv är relativt fuktkänsliga. Laminatgolv specialanpassade för kök går dock utmärkt att använda. Man bör ha i åtanke vid val av laminatgolv att vissa laminatgolv kan vara av lägre kvalitet, och inte tåla vatten eller inte ha så stor slitstyrka som andra golv. Viktigt att ha i åtanke är att ett laminatgolv inte kan slipas ned likt man kan med ett riktiga trägolv.