Lån för renovering

Står du inför en husrenovering och funderar på att ansöka om lån för att täcka kostnaderna? Tänk på att vissa husrenoveringar bör undvikas att finansieras med lån. Det gäller främst stora estetiska ingrepp som förvisso är trendiga just nu, men som kan riskera ett lägre fastighetsvärde vid en försäljning om tio eller tjugo år. Framförallt är det husrenoveringar som höjer fastighetens värde som med fördel kan finansieras med hjälp av lån – alltså sådant som bidrar till att hålla fastigheten i gott skick, öka dess bekvämlighet eller minska energikostnaderna.

Ett tips för att hålla nere kostnaderna är att försöka göra det mesta av renoveringarna på egen hand. En hel del går att läsa och ta reda på hur det ska göras, sök information och ta hjälp av vänner eller andra yrkeskunniga inom det tänkta renoveringsjobbet.

Dock finns det vissa delar av huset eller renoveringar som lämpligast bör göras av branschkunniga entreprenörer med garantier och försäkringar. Renoveringar som berör områdena elektricitet, VVS-arbeten och våtrumsarbeten i badrum bör kontrolleras extra noga. Gäller det målning, golvläggning eller tapetsering kan man med fördel dra ner renoveringskostnaderna och göra det på egen hand. Men ibland finns inte tiden, orken eller kunskapen.

Att finansiera husrenoveringen med lån bör ändå ha vissa gränser, en huvudregel kan vara att 20 % av renoveringssumman ska betalas med eget kapital medan resterande 80 % kan lånas. Det är lätt att känna att man vill renovera allt men tänk noggrant efter vad som är lönsamt och vad som i slutändan kommer öka fastighetens värde. En renovering behöver inte enbart vara en kostnad utan kan vara en investering inför en framtida försäljning. Bostadsmarknaden är idag en mycket bra investeringsbransch. Det är nödvändigt att jämföra olika långivare – vilka som har de bästa förmånerna och lånevillkoren hittar du på Creddit.se. Om du har dålig ekonomi så är det såklart en sämre idé att dra på sig ytterligare skulder. I första hand ska du utnyttja befintligt bolån för renoveringskostnader, så att du slipper ta lån med betalningsanmärkning. Ett lån är något som man generellt är bunden till under flera år och det är viktigt att ha det i åtanke, försök få ett lån med en fast ränta som är relativt låg. Med rätt finansiering är det möjligt att skapa ditt drömhus.