Parkettgolv

parkettgolvEtt parkettgolv är ett mycket vackert golv som kan fås i många olika mönster och färger. Själva golvet är uppbyggt i flera olika lager. Normal tjocklek på själva parkettgolvet är mellan 12 -15 mm. Det övre lagret eller ytskiktet är av ädelträ och är relativt tunt (cirka 2,5 – 3,5 mm). Detta ytlager kan fås i många olika träslag, som exempelvis ek, bok, lönn eller valnöt. De undre lagren består ofta av furu eller gran. Förutom olika trä- och färgnyanser kan man få sitt parkettgolv med olika dekorer i eller kring själva golvet. Fiskbensparkett och stjärnparkett är klassiska exempel på olika dekorer och mönster i parkettgolv. Nu för tiden kan man också få sitt parkettgolv i olika bredder.

Slitstarkt

Ett parkettgolv ger ett mycket levande intryck av ett trägolv jämfört med många andra golv. Äkta trä ger en naturlig utstrålning och värme. Parkettgolv är dessutom mycket slitstarka beroende på vilket träslag eller vilken ytbehandling av golvet man väljer. Genom att polera och behandla sitt parkettgolv förlänger man livslängden och skapar ett levande golv. Ett parkettgolv är dessutom lätt att städa och inte lika känsligt för vatten som t.ex. laminat. När du ska rengöra dina golv rekommenderar vi att du använder ekologiska rengöringsmedel som du t.ex. kan köpa över nätet från Gröna Gredelina.

Flytande golv

Det är relativt enkelt att själv lägga ett parkettgolv. Det är ett så kallat flytande golv som innebär att parketten läggs direkt på det befintliga golvet, vare sig det är en spånplatta, betong eller annat trägolv. Man behöver inget lim eller verktyg. Parkettbrädorna klickas istället ihop mycket enkelt och smidigt. Man för in en plankas ena långsida mot en annan och trycker till. Parkettgolv passar utmärkt med golvvärme.

Till skillnad mot exempelvis laminatgolv så kan man slipa och renovera ett parkettgolv om det skulle få någon skada eller märke. Man bör vara försiktig med fukt eller fett som kan ge fläckar på parketten. Om man lackar parkettgolvet så blir det dock slitstarkt. Många väljer idag att inte bara ha parkett i vardagsrum och matsal utan även i sovrum och i kök.