Att tänka på när en elektriker ska anlitas

Är du händig och kan göra det mesta jobbet hemma viden renovering, finns det vissa jobb du inte kan eller får göra själv. Det kan vara exempelvis om en jordfelsbrytare ska kopplas in, då behöver du anlita en elektriker som kan garantera att arbetet blir utfört precis som de ska enligt alla konstens regler. Det är faktiskt olagligt och kan innebära en risk att hålla på med elektricitet själv om du inte har någon behörighet.

När behöver du en elektriker?

En elektriker kommer alla som äger sin bostad i kontakt med förr eller senare. Speciellt om det är dags att renovera eller byggas ut. Det enda du som amatör får göra själv när det gäller el, är att byta anslutsningsdon och elkopplare som inte överstiger 16A eller 400 V. Dessutom får du göra ändringar i lampor som finns i en brandsäker och torr miljö, men du bör veta vad du håller på med. För övrig el krävs en behörig elektriker.

Kontrollera elektrikern

När det är dags att anlita en elektriker finns det några saker som du bör tänka på. Du kan höra dig för hos dina kollegor och vänner om de kan rekommendera en elektriker. När du har hittat en bör du söka och kolla referenserna. Kontrollera även om elektrikern verkligen är behörig. Även om det är en firma finns det inga garantier att de är behöriga, därför bör dessa också kontrolleras. Glöm inte bort att skriva ett avtal vad som ska göras.

Gör en elbesiktning

I samband när du ändå anlitar en elektriker, kan det vara en bra idé att låta elektrikern genomföra en elbesiktning i bostaden. Det är extra viktigt om det är ett äldre hus, då strömbrytare och eluttag ser hela ut, behöver det inte innebära att elledningarna i väggarna är det. Är elledningarna mycket gamla kan det innebära en risk när du använder dagens elapparater. Dessutom har elmaterialet en viss livslängd och görs en renovering bör även elen vara inräknad i denna.

Inred ditt sovrum

Det är många som med rätta anser att sovrummet är bostadens allra viktigaste rum. Här spenderar vi trots allt en stor del av vår tid varje dygn och det är här vi får den viktiga vilan och rekreation vi behöver. Av precis den anledningen är sovrummet värt lite extra omtanke när det handlar om inredning. Det är förstås viktigt att sovrummet blir till en trivsam plats där du i alla lägen kan koppla av och ladda batterierna. Här ska vi titta på hur du som bäst kan inreda ett skönt sovrum för att förgylla den ack så välförtjänta skönhetssömnen.

Börja med sängen

Den centrala pjäsen i ett sovrum är förstås, oundvikligen, sängen. Grundförutsättningen för ett trivsamt sovrum är följaktligen en bekväm säng. Det skadar förstås inte om sängen dessutom är trevlig att beskåda. Som regel är förstås inte en säng något annat än en resårbotten, men konceptet går definitivt att försköna med hjälp av en snygg och dekorativ sänggavel. Sänggaveln kan antingen vara en variant av trä, metall eller beklädd med valfritt tyg. Glöm heller inte att sängöverkast och kuddar gör mycket för sängens totala utseende – gärna i någon trevlig kulör som kanske kontrasterar mot väggkulören för att skapa en spännande dynamik.

Balans mellan ljus och mörker

Ett sovrum ska kunna ha flexibel belysning. Den största delen av tiden använder du förstås sovrummet till att sova i, men inte alltid – du kanske exempelvis tycker det är avkopplande att ligga och läsa en god bok innan du släcker för natten. Av den anledningen bör du satsa på välfungerande sänglampor, som låter dig njuta av din favoritroman utan att behöva bli trött i ögonen på grund av dåligt ljus. Viktigt är förstås också att kunna mörklägga rummet ordentligt. Sömnen blir bättre i ett mörkt rum och för att åstadkomma detta kan du antingen satsa på persienner, rullgardin eller hissgardin – eventuellt i kombination med andra täta gardiner på sidorna. Kolla in GSW i så fall.

Glöm inte detaljerna

Det är de små sakerna som gör helheten, sägs det. Visst är det så, här gäller det att tänka på alla de små inredningsdetaljer som förgyller ett rum. Turligt nog finns det mängder att välja på. Här kan du exempelvis satsa på ljuslyktor i olika former, så att du har möjlighet att få levande ljus precis när du så önskar. Något som också gör mycket för den varma känslan i sovrummet är mattor på golvet. Oavsett om det är trasmattor eller persiska mattor så gör det otroligt mycket för det totala intrycket. Sist men inte minst; var noga med att välja en väggkulör som känns varm och lugnande.

Välja och köpa målarfärg för dina prylar i trädgården

Är dina utemöbler eller kanske staketet i behov av en uppfräschning? Många glömmer bort att prylarna som finns i trädgården också kan vara i behov av att målas om. Beroende på vilket material det är tillverkat av så finns det också olika utomhusfärger. Vanligtvis används trä för såväl staket som för utemöbler, lådor för växter och mycket annat. Då ska såklart träfärg användas och när du ska måla en yta som är av trä är det viktigt att penseldragen målas åt samma håll som riktningen på träet. För att undvika överlappningar kan du med fördel måla ett parti åt gången för att undvika att färgen inte blir enhetlig. Innan du påbörjar målningen måste du vara noggrann med förarbetet, som alltså innebär att du rengör det du ska måla på samt att du även måste avgöra om en grundmålning behövs.

Att kontinuerligt måla om exempelvis staket och utemöbler gör att hållbarheten blir betydligt längre. Eftersom dessa är utomhus hela tiden förstörs och skadas de lätt av exempelvis mikroorganismer, men också av fukt. Det finns även risk att träet spricker på grund av torka. Väljer du att regelbundet behandla och måla dina prylar i trädgården kan de därför hålla längre. När du ska välja färg är det viktigt att du läser bruksanvisningen för att se så att just den färgen lämpar sig bra till ändamålet. Du behöver även ta hänsyn till glansighet och liknande. Behöver du en färg som är snabbtorkande brukar torktiden stå angiven. Något som är viktigt att tänka på när du ska måla utomhus, oavsett om det är prylar eller fasaden, är att se över vilka väderförhållandena är. Du bör undvika att måla om det exempelvis regnar då detta kan förstöra resultatet genom att färgen rinner av eller blir fläckig.