Inred ditt sovrum

Det är många som med rätta anser att sovrummet är bostadens allra viktigaste rum. Här spenderar vi trots allt en stor del av vår tid varje dygn och det är här vi får den viktiga vilan och rekreation vi behöver. Av precis den anledningen är sovrummet värt lite extra omtanke när det handlar om inredning. Det är förstås viktigt att sovrummet blir till en trivsam plats där du i alla lägen kan koppla av och ladda batterierna. Här ska vi titta på hur du som bäst kan inreda ett skönt sovrum för att förgylla den ack så välförtjänta skönhetssömnen.

Börja med sängen

Den centrala pjäsen i ett sovrum är förstås, oundvikligen, sängen. Grundförutsättningen för ett trivsamt sovrum är följaktligen en bekväm säng. Det skadar förstås inte om sängen dessutom är trevlig att beskåda. Som regel är förstås inte en säng något annat än en resårbotten, men konceptet går definitivt att försköna med hjälp av en snygg och dekorativ sänggavel. Sänggaveln kan antingen vara en variant av trä, metall eller beklädd med valfritt tyg. Glöm heller inte att sängöverkast och kuddar gör mycket för sängens totala utseende – gärna i någon trevlig kulör som kanske kontrasterar mot väggkulören för att skapa en spännande dynamik.

Balans mellan ljus och mörker

Ett sovrum ska kunna ha flexibel belysning. Den största delen av tiden använder du förstås sovrummet till att sova i, men inte alltid – du kanske exempelvis tycker det är avkopplande att ligga och läsa en god bok innan du släcker för natten. Av den anledningen bör du satsa på välfungerande sänglampor, som låter dig njuta av din favoritroman utan att behöva bli trött i ögonen på grund av dåligt ljus. Viktigt är förstås också att kunna mörklägga rummet ordentligt. Sömnen blir bättre i ett mörkt rum och för att åstadkomma detta kan du antingen satsa på persienner, rullgardin eller hissgardin – eventuellt i kombination med andra täta gardiner på sidorna.

Glöm inte detaljerna

Det är de små sakerna som gör helheten, sägs det. Visst är det så, här gäller det att tänka på alla de små inredningsdetaljer som förgyller ett rum. Turligt nog finns det mängder att välja på. Här kan du exempelvis satsa på ljuslyktor i olika former, så att du har möjlighet att få levande ljus precis när du så önskar. Något som också gör mycket för den varma känslan i sovrummet är mattor på golvet. Oavsett om det är trasmattor eller persiska mattor så gör det otroligt mycket för det totala intrycket. Sist men inte minst; var noga med att välja en väggkulör som känns varm och lugnande.