Att tänka på när en elektriker ska anlitas

Är du händig och kan göra det mesta jobbet hemma viden renovering, finns det vissa jobb du inte kan eller får göra själv. Det kan vara exempelvis om en jordfelsbrytare ska kopplas in, då behöver du anlita en elektriker som kan garantera att arbetet blir utfört precis som de ska enligt alla konstens regler. Det är faktiskt olagligt och kan innebära en risk att hålla på med elektricitet själv om du inte har någon behörighet.

När behöver du en elektriker?

En elektriker kommer alla som äger sin bostad i kontakt med förr eller senare. Speciellt om det är dags att renovera eller byggas ut. Det enda du som amatör får göra själv när det gäller el, är att byta anslutsningsdon och elkopplare som inte överstiger 16A eller 400 V. Dessutom får du göra ändringar i lampor som finns i en brandsäker och torr miljö, men du bör veta vad du håller på med. För övrig el krävs en behörig elektriker.

Kontrollera elektrikern

När det är dags att anlita en elektriker finns det några saker som du bör tänka på. Du kan höra dig för hos dina kollegor och vänner om de kan rekommendera en elektriker. När du har hittat en bör du söka och kolla referenserna. Kontrollera även om elektrikern verkligen är behörig. Även om det är en firma finns det inga garantier att de är behöriga, därför bör dessa också kontrolleras. Glöm inte bort att skriva ett avtal vad som ska göras.

Gör en elbesiktning

I samband när du ändå anlitar en elektriker, kan det vara en bra idé att låta elektrikern genomföra en elbesiktning i bostaden. Det är extra viktigt om det är ett äldre hus, då strömbrytare och eluttag ser hela ut, behöver det inte innebära att elledningarna i väggarna är det. Är elledningarna mycket gamla kan det innebära en risk när du använder dagens elapparater. Dessutom har elmaterialet en viss livslängd och görs en renovering bör även elen vara inräknad i denna.