Klinkergolv

klinkergolvKlinkergolv används oftast till våtutrymmen, kök eller hall. Fördelen med klinkers, förutom att det är vackert, är att det tål både värme och kyla och är lätt att hålla rent. Klinkers tillverkas av lera och är mycket slitstarkt och har en hög hållfasthet. En del använder klinkers också utomhus för exempelvis en terrass eller en gång. Klinkers kan man få både i glaserat eller oglaserat utförande. Bland oglaserade klinkers finns den kända italienska sorten Terracotta som man dock kan kräva särskild kunskap om vid sättning. Terracottan skall också ha en särskild ytbehandling.

Stort utbud

I handeln finns det en uppsjö av klinkers att välja bland, både vad gäller format, färg eller struktur. En del föredrar klassisk fyrkantig storlek, andra vill ha avlånga eller jätteplattor. Det finns även åttkantiga eller femkantiga format. En del väljer mindre klinkers; mosaikplattor som oftast är klistrade på ett nät för att göra läggning enklare och jämnare.

Man bör ta reda på vilken kvalitet som passar till det ändamål man tänkt. Klinkers i hall bör ha extra hög slitstyrka och klinkers i badrum bör inte ta skada eller bli fläckiga av vatten.

Lägga klinkergolv

För den händige är det relativt enkelt att lägga klinkergolv. Man måste först se till att ytan är rak och ren, och man får mäta så man vet hur mycket klinkers man behöver, beroende på format och klinker typ. Man bör planera sättningen av klinkers så att man inte behöver skära till så många plattor.

När man tagit bort golvsocklar och grundat med underlag, lägger man ut fästmassan med en tandad murslev och börja lägga första klinkerplattan i ett hörn. Man bör hela tiden kontrollera ytan med en vattenpass. När all klinker är lagd fyller man igen fogarna med fogmassa och sedan strör torrt fogbruk över golvytan. Gör slutligen rent ytan med en fuktad svamp.